BLOG: Ken jij jezelf goed genoeg als leidinggevende?

Sommige leidinggevenden hebben nooit echt nagedacht over hun manier van leiderschap of hoe deze is ontstaan. Terwijl het ontzettend belangrijk is voor hun teamleden om hen niet alleen als leidinggevenden te leren kennen, maar ook als mens.

Wanneer iemand rapporteert aan een leidinggevende die nooit iets deelt over zichzelf, zijn waarden of zijn motivatie als leidinggevende, dan heeft die persoon geen reden om die leidinggevende te vertrouwen of bij betrokken te zijn. Waarom? Omdat ze de leidinggevende niet goed kennen.

Vier stappen om je Leadership Point of View te ontwikkelen

Help anderen jou beter te leren kennen en maak wat tijd vrij om een Leadership Point of View te ontwikkelen. Wanneer je de antwoorden op deze vragen ontdekt, ben je goed op weg om je Leadership Point of View in kaart te brengen:
– Wat voor soort leidinggevende denk je dat je bent?
– Weet je wat jou drijft?
– Wat motiveert je om elke dag op te staan en mensen te leiden?
– Je kunt misschien je gevoelens en filosofieën over leiderschap in het algemeen uitleggen, maar heb je ooit nagedacht over waar die ideeën vandaan kwamen?

De reis naar het bepalen van een duidelijk, leerzaam Leadership Point of View (LPOV) omvat vier doordachte stappen. Dr. Ken Blanchard deelt de stappen hieronder een deelt daarbij ook zijn eigen LPOV.


1. Welke belangrijke mensen in je leven hebben jouw gevoelens over leiderschap gevormd en jou geïnspireerd. Wie waren (of zijn) je leraren/mentoren/ beïnvloeders?

Voor mij waren deze mensen mijn moeder en vader. Mijn moeder was de ultieme positieve denker. Mijn vader was een uitstekend voorbeeld van een dienende leider. Mijn perspectieven op het leven en leiderschap kwamen voornamelijk van mijn ouders.

2. Bedenk nu jouw opvallende gebeurtenissen die keerpunten zijn geweest in jouw leven. Wat heb je geleerd van deze gebeurtenissen? Welke invloed hadden ze op je leven?

In mijn LPOV deel ik twee lessen van mijn ouders die ik nooit ben vergeten. Mijn moeder leerde me nederig te zijn en anderen niet te beoordelen. Ze zei: “Ken, doe niet alsof je beter bent dan iemand anders. Maar laat ook niemand doen alsof ze beter zijn dan jij. Onthoud, er is een parel van goedheid in iedereen, soms moet je graven om die te vinden.”En mijn vader, die met pensioen ging als admiraal in de Amerikaanse Marine, had een les voor me toen ik tot president van de zevende klas werd gekozen. Ik kwam opgewonden thuis van school en kondigde mijn overwinning aan. Papa zei: “Gefeliciteerd, Ken! Maar als president van je klas, gebruik je positie niet. Grote leidinggevenden worden niet gevolgd omdat ze machtsposities hebben, maar omdat ze gerespecteerd en vertrouwd worden als individuen.”

3. Maak een lijst van je leiderschapswaarden en definieer ze.

Maak eerst een lijst van elke eigenschap en principe die je waardeert; eerlijkheid, leren, excellentie, humor, liefde, macht, loyaliteit, succes, veiligheid, enzovoort. Je kunt een lange lijst van waarden bedenken. Beperk je lijst door elke waarde tegen de andere te houden, totdat je de drie tot vijf waarden hebt geïdentificeerd die je het diepst voelt.Na het opsommen van alle eigenschappen die ik waardeerde, had ik moeite om ze te beperken voor mijn LPOV. Dus combineerde ik twee woorden om spirituele vrede te creëren als mijn nummer één waarde, gevolgd door integriteit, liefde en succes. Zodra je je drie tot vijf topwaarden hebt, definieer je wat elk van hen voor jou betekent.

Om je een voorbeeld te geven, hier is hoe ik liefde definieer in mijn LPOV:
“Ik waardeer liefde. Ik weet dat ik volgens deze waarde leef elke keer dat ik liefdevol ben naar mezelf en anderen, elke keer dat ik compassie toon, elke keer dat ik liefde toon aan anderen en elke keer dat ik de liefde van anderen ontvang.

4. Denk na over de verwachtingen die je van jezelf en van je mensen hebt.

Dit is de essentie van je LPOV, omdat je verwachtingen natuurlijk voortkomen uit die belangrijke mensen en gebeurtenissen die jou en je waarden hebben beïnvloed. Door te delen wat je van jezelf verwacht, weten mensen wat ze van jou kunnen verwachten. En door mensen te laten weten wat je van hen verwacht, geef je hen een cadeau, omdat het je ze dan vertelt hoe ze succesvol kunnen zijn onder jouw leiderschap. Het delen van je verwachtingen benadrukt de cruciale boodschap; goed leiderschap is een partnerschap.Als onderdeel van dit gedeelte in mijn LPOV, zeg ik: “Als ik aan mijn verwachtingen van mezelf als leidinggevende voldoe, zal alles wat ik met jou doe erop gericht zijn je te helpen goede resultaten te behalen en je in het proces goed over jezelf te voelen.” Ik benadruk ook: “Ik verwacht dat we samen plezier hebben. Het leven is een heel bijzondere gelegenheid, en we willen het niet missen!”

De voordelen van het delen van je LPOV

“Tijdens het doorlopen van de oefening Leadership Point of View, ontdekken en synthetiseren leidinggevenden invloedrijke ervaringen uit hun verleden,” aldus Pat Zigarmi uit, coauteur van Blanchard’s Leadership Point of View-programma. “Wanneer leidinggevenden hun LPOV delen, begrijpen teamleden hun intenties beter, wat weer zorgt voor meer werknemersbetrokkenheid.”

Met een helder Leadership Point of View kun je…

  • Onbegrip voorkomen, doordat mensen sneller bewust zijn van je waarden en verwachtingen.
  • Relaties verbeteren doordat mensen jou authentieker en toegankelijker gaan zien.
  • Loyaliteit bevorderen door meer verbonden en ondersteunend te zijn.

Het uitwerken van de details van je LPOV is een ontdekkingsreis. Haast je niet! Het werk kan uitdagend en emotioneel zijn, maar het zal leiden tot diepere, productievere relaties tussen jou en degenen die je leidt.