Hoe sterk ben jij als virtueel leidinggevende?

Werd jij op kantoor als een sterke leider gezien? Werken in de nieuwe realiteit kan er voor zorgen dat dit verleden tijd is.

 

Steven Charlier, de voorzitter van Management bij de Georgia Southern University in Amerika, had 15 jaar geleden al het vermoeden dat charisma en leiderschapsvaardigheden anders worden gezien wanneer er virtueel wordt gewerkt. Dit kwam mede door het feit dat zijn virtuele manager bij IBM voor veel frustraties zorgde. De precieze oorzaak hiervan was dat hij heel slecht bereikbaar was, en er lang over deed om te antwoorden.

Een studie die gepubliceerd werd in het Amerikaanse “Journal of Business and Psychology” heeft Steven Charlier zijn vermoedens bevestigd. De onderzoekers volgden 220 teams in de Verenigde Staten om meer inzicht te krijgen in welke teamleden als leiders werden gezien in persoonlijke, virtuele en hybride teams. De persoonlijke teams kozen voor duidelijke, slimme en extraverte leiders die zelfverzekerd ogen. Dit zijn de exacte eigenschappen die volgens veel oude onderzoeken noodzakelijk zijn voor een goede leider.

Echter zochten virtuele teams naar een ander soort leidinggevende: échte doeners. Alles komt met name neer op transparantie, communicatie en doelgerichtheid. Barbara Larson, hoogleraar Management aan de D’Amore McKim School of Business van Northeastern University zegt: “Het gaat niet meer alleen om wie het meeste praat, maar ook om wie dingen voor elkaar krijgt. Mensen die het gewend waren om als natuurlijk leider van de groep te worden gezien, merken nu ineens dat collega’s niet zoveel aandacht meer aan hen schenken. Dat kan behoorlijk frustrerend zijn.”.

 

Bij welk type leider kom jij het meest in de buurt? Durf je team om feedback te vragen over jouw rol als virtuele manager en leer waar je jezelf kunt ontwikkelen om een betere leidinggevende te worden, wat in deze tijd zo hard nodig is!

 

Neem contact op voor meer informatie over de training Leading Virtually.

Trustpilot